dijous, d’octubre 06, 2005

Índex de competitivitat del World Economic Forum

Llegeixo al blog Alemania: economía, sociedad y derecho
que s'ha publicat l'Índex de competitivitat del World Economic Forum, en aquest enllaç podeu trobar el ranking de competitivitat de tots els països, i en aquest altre comentaris al respecte del WEF sobre els diferents països.

Espanya es troba al lloc 29 i baixa 6 posicions respecte l'anterior ranking, deu n'hi do que malament que anem. Els països més ben situats són els escandinaus en general, amb Finlandia al cap davant. Dins el ranking Finlandia es troba a la primera posició seguit d'Estats Units, Suècia i Dinamarca.

La raó que dóna el director del World Economic Forum’s Global Competitiveness Programme, Augusto Lopez-Claros, per a explicar el gran nombre de països escandinaus als primers llocs és:

“The Nordic countries share a number of characteristics that make them extremely competitive, such as very healthy macroeconomic environments and public institutions that are highly transparent and efficient, with general agreement within society on the spending priorities to be met in the government budget. While the business communities in the Nordic countries point to high tax rates as a potential problem area, there is no evidence that these are adversely affecting the ability of these countries to compete effectively in world markets, or to provide to their respective populations some of the highest standards of living in the world. Indeed, the high levels of government tax revenue have delivered world-class educational establishments, an extensive safety net, and a highly motivated and skilled labour force,”


Ens queden moltes coses per apendre d'aquests països escandinaus, però sobretot destacaria la transperència de les institucions polítiques. A més, també es crea una segona pregunta davant d'aquestes dades: Com pot ser que els països escandinaus els quals tenen estats del benestar mastodòntics puguin tenir uns índexs de competitivitat tant o més alts que els mateixos Estats Units? Com es pot entendre que aquests països permetin la competitivitat (és a dir, que hi hagi poc intervencionisme) i tot i així siguin els estats del benestar més ben valorats del món (encara avui després de les crisis que han patit als anys 90)?

Possiblement una primera resposta la trobariem en aquests dos documents de Mauricio Rojas, parlamentari suec, el qual relata els canvis que s'han donat a Suècia per a superar la crisi que als anys 90 va patir l'estat del benestar suec: Suecia después del modelo sueco i Entrevista a Mauricio Rojas

1 Comments:

At 7:39 a. m., Anonymous Marta Salazar said...

Gracias por el enlace (perdona, no sé catalán)! Muy bueno tu blog, te puedo poner entre mis blogs amigos?

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home